miercuri, 22 mai 2013

Panna Cotta cu sos de capsuni (vegan)

Demult imi tot statea in gand sa incerc sa prepar Panna Cotta cu lapte de soia. Dar pentru ca nu eram asa de bine familiarizata cu folosirea agar-agarului, am tot amanat momentul.
Acum insa, ceea ce m-a impulsionat sa incerc, a fost aceasta postare a lui Andie, care ne provoca sa gatim sanatos, cu produse Inedit. Pentru ca noi folosim des aceste produse, am zis ca nu e nicio problema sa incerc un preparat. Si....de ce nu, sa fie ceva dulce. Asa ca am pregatit repede ingredientele necesare. A iesit un desert super, ce sa mai zic! Sotul meu mai tot cerea, si nu mai aveam :)) Merita neaparat sa incercati reteta, are un plus pentru ca este vegana, nu contine grasimi de origine animala (din lapte si smantana de la reteta de baza pt Panna Cotta) si nici gelatina animala, care stim cu totii din ce se produce.
Asadar, avem un desert vegan, Panna Cotta, dulce si aromata, alaturi de un sos dulce-acrisor de capsuni. Combinatia este de vis.



Ingrediente:
  • 350 ml lapte de soia Inedit (cu aroma de vanilie)
  • 100 ml lapte de cocos
  • 2 linguri agar-agar fulgi
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 pastaie de vanilie

Sos de capsuni:
  • 15 capsuni
  • 2 linguri zahar
  • 50 + 50 ml apa
  • 1 lingura cu varf de arrowroot

 Mod de preparare:
  • Intr-o craticioara turnam laptele de soia Inedit si adaugam fulgii agar-agar. Punem pe foc si aducem la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam pt 30-40 de minute sa se inmoaie agar-agarul.
  • Dupa 30-40 de minute, repornim focul (mediu spre mic) luam un tel si amestecam in craticioara, energic. Adaugam laptele de cocos, zaharul si semintele din pastaia de vanilie, amestecand bine pana avem o compozitie omogena.
  • Lasam sa fiarba 8-10 minute, amestecand din cand in cand.
  • Pentru a verifica daca s-au topit fulgii agar-agar, luam din compozitie pe o lingura. Dar dupa 10 minute, sigur s-au topit toti.
  • Oprim focul si mai lasam 5 minute sa se raceasca putin, asezam formele pe o tava apoi turnam compozitia in ele. Eu am folosit forme de silicon si s-a comportat foarte bine, nici macar nu a trebuit sa le pun in apa fierbinte cand le-am scos din frigider. Panna Cotta s-a dezlipit imediat din forme. Va sfatuiesc sa folositi si voi forme de silicon daca aveti.
  • Lasam tava cu formele la temperatura camerei pana se racesc suficient de mult pentru a putea fi introduse la frigider.
  • Dam tava la frigider pentru aproximativ 2 ore. Eu le-am scos chiar mai repede de 2 ore si erau intarite suficient.
  • Intre timp preparam sosul de capsuni astfel: spalam capsunile bine, le curatam de codite si le dam la blender (robot) cu 50 ml apa. Pulsam de 2-3 ori pana capsunile sunt transformate in piure (pasta) apoi transferam totul intr-o cratita si punem pe foc. Adaugam 2 linguri de zahar si lasam sa fiarba 10 minute la foc mediu.
  • Intr-un pahar, punem 50 ml apa rece si dizolvam in ea o lingura cu varf de arrowroot. Dupa cele 10 minute in care sosul a fiert, adaugam compozitia din pahar peste sos, amestecand cu o lingura, destul de repede, pentru a se incorpora uniform.
  • Lasam sa mai fiarba pentru 1-2 minute apoi oprim focul si lasam sosul la racit.
  • Cand Panna Cotta este intarita si sosul este racit, asezam frumos pe farfurie si servim. Deliciu! Va promit :) 

6 comentarii:

  1. Super bine arată chiar dacă în varianta asta nu am servit niciodată panna cotta. Nu cred că e diferită de cea pe care o cunoaște toată lumea, dar e mai sănătoasă cu siguranță.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, la gust chiar nu se diferentiaza de cea traditionala, eu as zice ca diferenta e doar de nuanta, adica nu e alba ca spuma laptelui :) are o nuanta mai inchisa, de la laptele de soia. Dar e buna bunuta si cu siguranta mult mai sanatoasa.

      Ștergere
  2. Anky, imi place mult de tot, chiar ti-am scris si pe blog, nu stiu daca ai apucat sa vezi. Foarte tare ca ai reusit sa faci panna cotta vegana, iar platingul e ceva... Bai, sunt foarte incantata si onorata ca ai hotarat sa participi cu reteta asta. Te imbratisez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andie, mersi de aprecieri, ti-am raspuns si pe blog la tine, ce-i drept...asa mai cu intarziere. Cat despre plating.....mi se trage de cand ma mai uit pe la MasterChef, dar acum ca a plecat vegetarianul nostru nu prea ma mai trage inima :)
      Te imbratisez si eu cu drag! ;)

      Ștergere
  3. Superba prezentare! Imi place foarte mult ideea iar panna cotta este pur si simplu perfecta! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult, Anca! Ma bucur ca ti-a placut varianta mea de panna cotta. Si ceea ce am gasit la tine pe blog este minunat :) Te pup, spor in toate!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Delicii vegetariene, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena