De vreo 2-3 zile m-am tot gandit ce desert cu mere as putea sa fac, dar nu imi venea in minte decat retete de placinta cu mere, tarta rasturnata sau mere coapte. Totusi mi-am spus ca vreau altceva. Asa ca am adaptat frumos reteta de Cataif, transformand-o intr-un delicios desert dulce - acrisor. Sper sa va placa si voua la fel de mult.
Cataif-ul este un desert turcesc foarte bun dar foarte dulce pentru gustul meu. Asa ca merele pe care le-am adugat, acrisoare si cu aroma de scortisoara si ghimbir, au transormat acest desert "foarte" dulce intr-unul perfect.
Eu cumpar taitei pentru cataif de la Lidl sau de la un magazin arabesc. Desi am vazut ca se mai folosesc la aceasta reteta si taitei foarte subtiri, totusi va sfatuiesc sa ii folositi pe cei speciali pentru cataif daca doriti un desert fin si delicat.
Ingrediente:
- 1 pachet taitei pentru cataif (450gr)
- 15 mere potrivite
- 200 g unt + 2 linguri
- 1 pahar apa
- 1 pahar zahar + 5 linguri
- 1 lingura scortisoara
- 1 lingurita pudra de ghimbir
- 500 ml frisca
- scortisoara pentru ornat
1. Se aseaza taietii in forme rotunde (ca niste cuiburi) pe o tava unsa cu unt (eu am folosit o foaie de silicon).
2. Se pune intr-o cratita la topit 200 gr de unt si se toarna uniform peste taitei (eventual cu o lingura).
3. Se da tava la cuptor pentru 10-15 minute la 180 de grade.
4. Intre timp se prepara un sirop dintr-un pahar de apa si unul de zahar. Se lasa siropul sa dea un clocot si apoi se ia deoparte.
5. Se scoate tava din cuptor si se toarna siropul de zahar peste taitei, uniform (tot cu o lingura).
6. Se da tava la cuptor din nou pentru 10-15 minute.
7. Cand taiteii s-au rumenit putin se scoate tava din cuptor si se lasa la racit (in ultimele 10 minute stam foarte atenti la cuptor pentru ca taiteii se pot arde foarte repede).
8. Se curata merele si se taie cubulete.
9. Se pun intr-o cratita cu 5 linguri de zahar, 2 linguri de unt, 1 lingura scortisoara si o lingurita pudra de ghimbir (puteti inlocui cu ghimbir proaspat dat pe razatoarea mica).
10. Se pune cratita pe foc, amestecand continuu, pana se inmoaie putin merele.
11. Se lasa la racit.
12. Se pune apoi cate o lingura de mere peste aluatul de cataif.
13. Se orneaza cu frisca si scortisoara.
14. Se da la frigider pentru cel putin o ora inainte de a fi servit.
15. Pofta buna ;)
Bafta multa! Arata de nota 10 :)
RăspundețiȘtergereBuna Anki. Aici cealalta Ancuta :) Mersi de apreciere!
RăspundețiȘtergere