luni, 3 septembrie 2012

Gomboti cu prune

Septembrie! A venit toamna, incet-incet s-au dus si zilele de vara, atat de fierbinti si de uscate. Parca mai poti respira un aer curat si racoros macar de dimineata, parca e altfel :) E luna cea mai bogata in privinta roadelor pe care ni le da pamantul. Atatea bunatati ce asteapta sa fie culese, preparate si gustate :) sau puse la pastrare pentru iarna. Asadar, sper ca luna asta sa ne delectam cu multe retete preparate din fructe si legume de sezon. O sa incep saptamana asta cu cateva retete delicioase cu prune. De la mine din gradina :) Bune si sanatoase!
Si daca tot e septembrie, daca tot e vremea schimbarilor, am ales ca si micutul meu blog sa imbrace o haina noua. Una simpla, curata, minimalista. Mie imi place mult. Sper sa fie si pe placul vostru si sa ma puteti citi mai usor :)
So....eu zic sa nu mai lungim vorba si sa trecem la treaba, pentru ca azi ne asteapta o reteta delicioasa de Gomboti cu prune. Stiti voi, acea reteta delicioasa de la vecinii nostri maghiari, Szilvas gomboc. La noi in Ardeal e o specialitate foarte des intalnita si cred ca in fiecare casa cineva iubeste acesti Gomboti :) Iar voi ceilalti, cand treceti prin Ardeal, neaparat trebuie sa gustati minunatiile astea. Nu se poate altfel :)
Se fac relativ simplu, cu toate ca iti ia ceva timp, dar eu zic ca se merita, avand in vedere rezultatul. Ingredientele sunt simple si la indemana oricui. De data asta eu am facut dintr-un kg de cartofi si au iesit destul de multicele, suficiente si pentru a doua zi. Sunt bune si reincalzite. Dar daca doriti sa preparati mai putine, puteti injumatati cantitatile:




Ingrediente:
  • 1 kg cartofi
  • 2 oua
  • faina cat cuprinde
  • sare
  • pesmet
  • prune jumatati si fara samburi
  • putin ulei
  • zahar
  • scortisoara

Mod de preparare:
  • Mai intai de toate se fierb cartofii in coaja si se lasa la racit.
  • Pana se racesc cartofii va puteti ocupa de prune. Acestea trebuie desfacute, scos samburele si lasate jumatati.
  • Cand s-au racit cartofii, se curata si se dau pe razatoarea mare.
  • Se adauga 2 oua peste cartofi si putina sare, dupa gust. Cam o jumatate de lingurita.
  • Amestecam bine si apoi incepem sa adaugam faina treptat. Nu am dat o cantitate exacta pentru faina, intra in jur de 250, poate 300 g. Dar depinde de mai multi factori, asa ca cel mai bine este sa va ghidati nu dupa gramaj ci dupa cum se simte aluatul la mana.
  • Trebuie sa rezulte un aluat elastic, usor de modelat si se va dezlipi usor de pe maini. Atentie sa nu adaugati prea multa faina, astfel aluatul va iesi tare si gombotii la fel. 
  • Acum urmeaza partea cea mai migaloasa. Unii aleg sa intinda o foaie pe masa din aluatul rezultat, apoi sa taie patratele si sa puna cate o pruna in mijloc. Eu procedez altfel: imi pudrez bine de tot mainile cu faina (dupa fiecare gombot rezultat), iau o lingura de aluat, o aplatizez putin cu mainile, adaug o jumatate de pruna in mijloc si apoi o acopar bine cu aluat. Ii dau forma rotunda, am grija sa fie acoperita unifort si .... asta e! Mi se pare mult mai simplu decat sa ma chinui cu foaia...sa mi se lipeasca de masa si alte neplaceri. Voi puteti proceda cum considerati, dar va spun, asta e cea mai usoara metoda :)
  • Gombotii astfel formati se aseaza pe un platou tapetat cu faina.
  • Intr-o cratita se pune la fiert apa in care am adaugat putina sare, la foc mic spre mediu. Cand apa clocoteste, se pun gombotii rand pe rand, cu mare grija, ajutandu-ne de o spumiera.
  • Aproximativ in 10 minute gombotii se vor ridica la suprafata, ceea ce inseamna ca sunt gata fierti.
  • Pana fierb ei, noi pregatim intr-o tigaia pesmetul, peste care adaugam putin ulei, o lingura-doua si il rumenim putin pe foc.
  • Cand gombotii sunt fierti, se scot si se tavalesc prin pesmet.
  • Ii putem servi cu miere, cu zahar, cu scortisoara sau cu gem, dupa preferinta. Sau pur si simplu :) Sunt deliciosi oricum, va asigur! Pofta buna!




Un comentariu:

  1. wow mi-ai facut o pofta de gomboti!chiar nu am facut de mult timp si acum ca tot e sezonul fructelor ar fi bine sa ma apuc de treaba :)) mersi de idee. si apropo,blogul tau arata tare bine cu noua interfata.spor la bucatarit!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Delicii vegetariene, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena