vineri, 17 mai 2013

Petite Fekkas (biscuiti marocani)

Petite Fekkas sunt niste biscuiti - mai bine zis mini-biscuiti :) - foarte aromati. Semintele de fenicul si apa de flori de portocal le dau o aroma distinctiva acestor Fekkas, specifici din Maroc, care merg foarte bine langa ceai, lapte (sau cafea). Eu am gustat cativa intr-o dupa-masa la prietenii nostri recent intorsi din Maroc, apoi in saptamana urmatoare mi-au cazut ochii pe o reteta care aducea cu ceea ce gustasem eu. Am zis ca nu e mare lucru de facut, am adaptat putin ca sa fie cat mai aproape de cei originali pe care i-am mancat, si .... voila! Asta e iesit. Verdictul: gustul a fost exact ca al celor adusi din Maroc :)
Va invit si pe voi sa ii incercati, se fac extrem de simplu si au o savoare deosebita.




Ingrediente:
  • 2 oua
  • 45 g unt
  • 115 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 340 g faina
  • 2 lg apa de flori de portocal
  • 1 lgt praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lg seminte de fenicul
  • 2 lg seminte de susan

Mod de preparare:
  • Se mixeaza ouale cu zahar, unt, ulei, apa de flori de portocal si sare, pana devin spumoase. Puteti sa reduceti cantitatea de zahar la 100 de g, daca ii preferati mai putin dulci.
  • Se adauga faina in ploaie, dupa ce am amestecat in ea praful de copt si semintele de fenicul si susan.
  • Cantitatea de faina de ajusteaza, astfel incat sa rezulte un aluat usor maleabil, nelipicios, cu care sa putem lucra usor. 
  • Rasturnam aluatul pe masa de lucru (eu am folosit o planseta si nu a mai trebuit sa folosesc faina. daca se lipeste aluatul de blatul de lucru, adaugati putina faina) si il impartim in portii mici. Mie mi-au iesit 11, dupa cum se vede si in fotografia urmatoare. Formam "sticks-uri" de aluat, cam de grosimea unui deget.

  • Asezam sticks-urile pe o tava, le acoperim cu folie si le dam la congelator pentru o ora. Eu m-am grabit si le-am tinut doar o jumatate de ora. A mers si asa, dar putin m-am chinuit cand le-am taiat. Daca nu sunteti presati de timp e bine totusi sa le lasati o ora la congelator.
  •  Dupa o ora, scoatem tava din congelator. Incalzim cuptorul la 200 de grade.
  • Luam cate un sticks de aluat si cu un cutit bine ascutit, taiem feliute drepte sau pe diagonala. Daca taiati drept vor iesi mai mici, daca taiati pe diagonala vor iesi ceva mai maricei. Eu pe majoritatea i-am taiat pe diagonala.
  • Tapetam o tava cu hartie de copt si "imprastiem" biscuitii pe ea, pot fi destul de apropiati dar sa nu se atinga, deoarece la copt ei vor creste putin. Pentru cantitatea pe care am dat-o, eu am copt in 3 tavi.
  • Introducem tava la cuptor, pentru aprox. 12 minute. Dar stati cu ochii pe ei, pentru ca imediat se rumenesc. Eu la ultima tava am redus focul la 180 de grade si s-au rumenit mai frumos. Puteti incerca asa, pentru ca se rumenesc mai uniform. Ai mei din primele 2 tavi s-au rumenit mai mult dedesubt, pana mi-am dat eu seama sa pornesc ventilatia la cuptor.
  • Cand sunt rumeniti suficient (in functie de cum va plac) scoatem tava din cuptor si ii lasam la racit.
  • Ii servim reci. Au o aroma deosebita, se pot consuma pur si simplu ca si snacks sau langa ceai.
  • Se pot pastra in frigider intr-o cutie inchisa pana la 2 saptamani, sau se pot congela pentru cateva luni.

2 comentarii:

  1. Ce harnicuta esti!!!
    Simplu de facut!

    Pozele sunt mereu atat de apetisante!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, chiar sunt simplu de facut ;)
    Ms de aprecieri!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© Delicii vegetariene, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena